Marelica

Od vsega hudega je po dveh letih spustil dušo moj laminator za izdelavo tiskanih vezij po postopku prenosa tonerja. Trenutna nejevolja je počasi izzvenela in se po kakem tednu spremenila v abstinenčno krizo. Moral sem torej pregledati kaj se da narediti.

Plastični zobniki so se delno raztalili, delno polomili. Gumijasta valja sta že vsa razpokana in se na posameznih mestih že trgata. Ostalo ni torej skoraj nič uporabnega.

Kovinski zobniki

Nabavil sem torej nov laminator. Plačal sem ga malo dražje 34€ – naj bi torej bil nekoliko boljši. No že prvi pogled je povedal, da ima tudi ta enak motor in podobne, a še vedno plastične zobnike. :(

Regulacija temperature in stikalo za vklop grelca

Ker sem imel krize za nekaj časa več kot dovolj sem se odločil stvari narediti prav. Začel sem iskati primerne zobnike. No lažje reči, kot narediti. Porabil sem kar nekaj dni, da sem končno ugotovil, da se take stvari da dobiti pri kakem avtoelektrikarju. Ne vem sicer zakaj avtoelektrikar to potrebuje, a bili naj bi sestavni del nekega planetnega reduktorja. Seveda pa lahko take ali podobne zobnike poiščete tudi kje drugje. Pomembno je le, da je premer zobnika približno 18mm.

Tak zobnik je potrebno fiksno pritrditi na os našega motorja in na osi z gumijastimi valjčki. Na prvi pogled je naloga preprosta, a se kaj hitro zalomi, ker so taki zobniki običajno kaljeni. O tem, da  bi vanj zvrtal luknjo ni bilo niti za razmišljat, saj se je celo pri obdelavi z diamantom komaj kaj poznalo. Da bi v tako luknjo vrezal še navoj je bila torej čista utopija.

Notranjost marelice

Problem sem rešil z termično obdelavo. Z plinom je treba zobnike segreti do rdečega žara, nato pa jih počasi ohladiti. Najbolje je, da jih vržemo v pepel in počakamo, da se ohlade.

Po taki termični obdelavi je bilo vrtanje prečne luknje in vrezovanje navoja le še šala.

Namesto termostata namenjenega likalniku sem raje uporabil kapilarni termostat. Sam sem ga sicer kupil v Gorenje servisu za 15 €, a bi bil popolnoma v redu tudi termostat uplenjen s kake gospodinjske pečice. Sedaj je za tovrstno plenjenje pravi čas, saj so po vsej Sloveniji akcije zbiranja kosovnih odpadkov.

Notranjost marelice

Prav tako je bilo potrebno zamenjati plastične nosilce valjev z že preizkušenim FR4. Kot je videti na slikah, tako predelana naprav a imenovana »marelica« deluje več kot odlično.

Laminiranje tiskanega vezja

Narejena tiskanina